41% מציבור הנהגים מודה: "ניקרנו לפחות פעם אחת בזמן נהיגה בשנה האחרונה" (כלומר העיניים נעצמו לרגע ומיד נפתחו), כך עולה מסקר חדש (נובמבר 2024) שערכה עמותת אור ירוק באמצעות מכון המחקר "מאגר מוחות".
בהשוואה לסקר קודם שנערך בחודש דצמבר בשנת 2022 עולה כי בסקר הנוכחי נרשמה עליה חדה בשיעור של 52% במספר הנהגים שדיווחו כי ניקרו לפחות פעם אחת בזמן נהיגה. לשם השוואה, 27% מהנהגים דיווחו כי ניקרו במהלך נהיגה בסקר שנערך בחודש דצמבר בשנת 2022.
המחקר נועד לבחון את עמדות הציבור בנוגע לטיפול בנושא תאונות הדרכים בישראל ולאמוד את היקף התופעה של נהיגה בעייפות.
כאשר נשאלו האם נסעו עם נהג שניקר במהלך נהיגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה, 39% מהמשיבים דיווחו כי יצא להם לנסוע עם מישהו כזה לפחות פעם אחת.
בפילוח לפי אזורים ניתן לראות כי 53% מהנהגים באזור ירושלים, הכולל בתוכו את בית שמש ומטה יהודה, דיווחו כי ניקרו במהלך נהיגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה.
26% מתושבי אזור ירושלים דיווחו כי נסעו עם נהג שניקר לפחות פעם אחת בשנה האחרונה בזמן נהיגה.
מהסקר עולה עוד כי ככל שגיל הנהגים יורד כך עולה מספרם של הנהגים שהודו כי ניקרו במהלך נהיגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה.
52% מהנהגים בגילאי 18-34 הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת בנהיגה בשנה האחרונה. 36% מהנהגים בגילאי 35-55 הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת במהלך נהיגה בשנה האחרונה. 26% בגילאי 55 ומעלה הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת
מחקר של קרן Fundaction mapfre הוכיח כי בעת נהיגה בהשפעת עייפות, רמת הריכוז של הנהג יורדת ב-52.5% לעומת רמת הריכוז של נהג עירני - כמעט כמו השפעת נהיגה תוך כדי קריאה וכתיבת הודעות בטלפון הסלולארי. במקרה בו נהג עייף המנסה לכתוב ולקרוא הודעות, המאמץ מכביד על היכולות המנטליות שלו והריכוז בנהיגה צונח. על פי המחקר לשיחת טלפון בנהיגה תחת השפעת עייפות יש השפעה מעניינת - השיחה מעוררת את הריכוז של הנהג העייף למשך כשלוש דקות. מסיבה זו, וכמוצא אחרון, מומלץ שנהגים עייפים ידברו עם הנוסעים ברכב, אם כי העצה הבטוחה היחידה שניתן לתת לנהג עייף היא שעליו לעצור בצד ולנוח. לאחר שלוש הדקות הראשונות של השיחה, הנהיגה עלולה להיות מסוכנת מאוד עקב הצטברות עייפות.
המחקר בוצע ב-21-22.11.2024 כסקר אינטרנטי באמצעות פאנל קבוע רב משתתפים בקרב 501 גברים ונשים בגילאי 18 ומעלה, מתוכם 403 יהודים ו-98 ערבים, המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה במדינת ישראל. טעות הדגימה ביחס לאומדנים השונים היא 4.4%.
עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת 'אור ירוק': "עייפות בנהיגה היא הרוצח השקט. בשל עומסי התנועה הכבדים, יותר ויותר נהגים נמצאים על הכביש ובשילוב העייפות הנובעת מחוסר שינה בשל המצב הבטחוני והכלכלי, הסיכון לתאונת דרכים הולך ועולה. ניתן לשער כי המלחמה שכולנו חווינו בשנה האחרונה גרמה לחוסר שקט נפשי ושינה לא איכותית אשר באים לידי ביטוי גם בעליה בעייפות בנהיגה. משרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייב להגביר את המודעות לסכנות שבנהיגה בעייפות במיוחד בתקופה הזו ובפתרונות אשר יכולים להציל חיי אדם. במקביל, יש להקים מפרצי עצירה בטוחים בצידי הכבישים הראשיים ולעודד את ציבור הנהגים לעשות בהם שימוש".