היא מתוקה, טעימה, מעוררת זיכרונות ומהווה חלק בלתי נפרד מליל הסדר - החרוסת. אותו ממרח חום, ריחני ומתקתק בו טובלים את המרור או את המצה – הוא אחד הסמלים החשובים של שולחן הפסח.
אז מה באמת מסתתר בתוך הקערה הקטנה שמחכה לכל סועד?
על פי המסורת, החרוסת מסמלת את הטיט ששימש את אבותינו בעבודת הפרך במצרים, בזמן שעבדו בבניית ערים לפרעה. צבעה ומרקמה מזכירים את חומרי הבנייה – אך, טעמה דווקא מנחם ומתקתק, הוא מאזן את המרירות של המרור בטקס ההגדה. זו הסיבה שטובלים בה את המרור – כדי לרכך את חוויית הזיכרון של השעבוד.
החרוסת היא, אם כן, סמל מוחשי ל"זכר לעבודה הקשה", ומשלבת בטקס החג בין טעמים לבין סיפור לאומי עמוק.
מרכיבי החרוסת משתנים ממנהג למנהג – אצל יהדות אשכנז נהוג להכין חרוסת מתפוחים, אגוזים ויין מתוק, ואילו בקהילות המזרח היא מבוססת לרוב על תמרים, תבלינים עשירים ופעמים רבות גם תאנים או רימונים. אך, הבסיס נשאר דומה: פירות, אגוזים ויין.
חרוסת מסורתית יכולה להכיל לא מעט קלוריות – בעיקר כאשר היא עשירה באגוזים או סוכר. עם זאת, היא גם עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. וכשבוחרים מתכון קליל יותר – אפשר ליהנות ממנה גם לאורך כל חול המועד בלי רגשות אשם.
החרוסת היא הרבה יותר מממרח – היא זיכרון, סמל וטעם של מסורת. עם מתכון נכון, אפשר להפוך אותה גם לחלק בריא ומזין מהחג.
מתכון לחרוסת מסורתית דלה בקלוריות ומלאה בוויטמינים
מצרכים
כוס אגוזי מלך
4 תפוחי עץ בינוניים
חצי כוס יין קינוח כשר לפסח
חצי כוס צימוקים
כפית קינמון טחון
מעט אגוז מוסקט
כפית דבש
הוראות הכנה
אופציה א': טוחנים את כל המרכיבים יחד ומקבלים חרוסת נהדרת ודלת קלוריות, למריחה קלה על מצה.
חרוסת זו דלה בשומן לעומת סוגי חרוסת אחרים המבוססים על אגוזים שונים.
אופציה ב': טוחנים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון עד לקבלת מרקם אחיד אך לא נוזלי מדי. שומרים בקירור לפחות שעה לפני ההגשה, כדי שהטעמים יתמזגו.
במתכון לחרוסת הבריאה ישנם מגוון ויטמינים חיוניים ובהם ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K וכן ויטמינים מקבוצת B – כל אלה לצד נוגדי חמצון טבעיים וחומצות שומן מסוג אומגה 3.
החרוסת הזו דלה בשומן לעומת סוגים המבוססים בעיקר על אגוזים, אך שומרת על טעם עשיר וטבעי בזכות הפירות היבשים והתבלינים. היא מושלמת למריחה על מצה, לטבילה עם המרור – או אפילו כנשנוש קטן ובריא במהלך החג