צילום: עיריית בית שמש

 

מי לא זוכר את סוכות בילדות, את ריח הענפים הירוקים והרטובים, את הקישוטים הצבעוניים ואת האווירה המשפחתית החמימה? בבית שמש של פעם, חג הסוכות היה חוויה מיוחדת במינה, חגיגה של קהילה ושל מסורת. מסע נוסטלגי! 

בעבר, מרבית תושבי העיר בנו את הסוכות שלהם בעצמם. האבות והבנים יצאו ליערות הסמוכים כדי לאסוף ענפי ערבה, הדס ולולב. האימהות והבנות קישטו את הסוכה בצבעים עזים, בבדים רקומים ובפירות העונה. כל משפחה השקיעה מחשבה רבה בעיצוב הסוכה שלה, והתחרות על הסוכה היפה ביותר הייתה תמיד מרתקת. התחרות הזכורה ביותר התקיימה בשנת 1986, תחרות "הסוכה הנאה" אשר בסיומה גרף את המקום הראשון הרב אדרעי משה זצ"ל - שוחט, מוהל ורב העיר. 

סוכות בבית שמש של פעם הייתה חגיגה קהילתית גדולה. השכנים התכנסו יחד לבנות סוכות משותפות, לשיר ולרקוד. הילדים שיחקו משחקים מסורתיים בחצר, והמבוגרים ישבו יחד לסעודות חגיגיות.

בנוסף לחגיגות השמחות, תושבים רבים הקפידו לשמור על המנהגים והמסורות של החג. הם הקפידו על ארבעת המינים, ערכו סדר ליל ראש השנה וסיפרו סיפורים על אבותינו במדבר.

עם השנים חלו שינויים רבים בחיינו ובחגיגות שלנו. היום, ישנם מגוון רחב של סוכות מוכנות, והחיים המודרניים הוסיפו אלמנטים חדשים לחגיגות. אך למרות השינויים, רוח החג נשארה כשהייתה. גם היום, סוכות היא הזדמנות להתכנס עם המשפחה והחברים, להעריך את הטוב שיש לנו ולהתחבר למסורת.

טוב לדעת: מבצע ההר, שנערך לפני 76 שנה (בין התאריכים 19-22 באוקטובר 1948), היה מבצע צבאי מכריע במלחמת העצמאות. במסגרתו, כבשה חטיבת הראל את השטחים בהרי ירושלים שהיו בשליטת כוחות משולבים של האחים המוסלמים, בפיקוד מצרי, ולוחמים ערבים מקומיים. כיבוש שטחים אלו, ובפרט השטח מדרום לנחל שורק, בו עברה מסילת הרכבת לירושלים, אִפשר את חידוש תנועת הרכבות בין בית שמש לירושלים, צעד אסטרטגי וחיוני לחיזוק הקשר בין המרכז והבירה.