מצרכים (ל-3 מנות)
600 גרם בשר בקר טחון
כוס וחצי טחינה גולמית (250 גרם)
חצי לימון סחוט למיץ
קורט מלח
קורט פלפל
3 לחמניות המבורגר
1 חסה מסולסלת
3 עגבניות תמר
1 חציל
3 פלפלים חריפים קטנים
3 בצלצלים
2 כפות שמן זית
הוראות הכנה
1. הכנת הטחינה: מערבבים יחד טחינה גולמית עם מיץ מחצי לימון סחוט וכמות דומה של מים ומתבלים במלח. מכניסים את הטחינה המוכנה לתבנית קוביות קרח קטנות ומקפיאים למספר שעות.
2. לשים בקערה את הבשר עם מעט מלח ופלפל. בעזרת טבעת רינג יוצרים שכבה של בשר. מניחים במרכז את הטחינה הקפואה ומכסים בשכבת בשר נוספת. מכניסים את הבשר למקרר לחצי שעה.
3. מחממים גריל/מחבת פסים. חוצים חצי מהעגבניות ומתבלים במלח ופלפל וצולים בגריל. פורסים את שאר העגבניות ומניחים בצד.
4. פורסים את החצילים, משמנים קלות וצולים בגריל. צולים את הבצלצלים בשלמותם.
5. צולים את ההמבורגר בגריל עד למידת העשייה הרצויה וצולים קלות את לחמניות ההמבורגר.
6. מניחים על הלחמנייה פרוסת חסה, המבורגר במילוי טחינה, חציל קלוי ופרוסות עגבנייה צלויה וטרייה. מגישים עם ירקות קלויים והמון טחינה ליד.
המתכון מוגש באדיבות חברת 'טורקיז', יצרנית טחינה בישראל
10 דברים שלא ידעתם על המבורגר
1. בארה״ב נמכרים מדי שנה למעלה מ- 50 מיליארד המבורגרים!!!!! ולחלוטין נתפס כמאל הפופולארי ביותר באמריקה.
2. רבים סבורים כי מקור ההמבורגר הוא בארה״ב, אך לא! ההמבורגר "נולד" בעיר המבורג בגרמניה, ומכאן שמו. את הקציצה הראשונה המציא בשנת 1891 טבח מקומי, שערבב בשר טחון עם ביצת עין.
3. הקשר היהודי - ההמבורגר הראשון נמכר בארה"ב בשנת 1921 במסעדה שבקנזאס ע"י יהודים מהגרים שהגיעו מגרמניה.
4. בזכות טרנד הבריאות, השיקו רשתות ההמבורגר העולמיות גרסאות טבעוניות וצמחוניות לקציצת ההמבורגר.
5. מסעדות ההמבורגרים מהוות כ- 12% משוק המסעדות בישראל.
6. ענף ההמבורגרים מגלגל בישראל על פי ההערכות, כ- 2-2.5 מיליארד שקל, עם יותר מ-800 עסקים הפועלים בתחום.
7. ההמבורגר המועדף ביותר על הישראלים הוא המבורגר הבקר הקלאסי, בגודל של כ- 200 גרם.
8. הכריך הפופולארי בעולם - כ 60 אחוז מסך כל הכריכים שנמכרים בעולם הם המבורגרים, ובארצות הברית מדובר על כ- 70 אחוז.
9. בשנת 2012 נשבר שיא גינס, במדינת מינסוטה שבארצות הברית, שם הוכנה קציצת ההמבורגר הגדולה בעולם.
10. ההמבורגר הוא תלוי תרבות: לרוב מדובר בקציצה העשויה מבקר טחון, אך מסתבר שלא בהכרח: כל תרבות מאמצת לעצמה את הקציצה האהובה עליה. במדינות שונות מקובל להכין את הקציצה לא רק מהבשר הטחון הקלאסי אלא גם מהודו, עוף, יען, עז ואף קנגרו. כמובן שקיימות גם אלטרנטיבות לצמחוניים וטבעוניים כמו המבורגר עדשים, קינואה, פטריות וכו'.
המאמר מוגש באדיבות רשת BBB, המשיקה לרגל יום ההמבורגר הבינלאומי מנת ספיישל: 76 B- קבב בורגר, במהדורה מוגבלת לאורך כל חודש מאי. ההמבורגר עשוי מנתחי בקר וטלה איכותיים, מתובלים בפטרוזיליה ובצל קצוץ ועם עגבנייה, פלפל צ'ילי, בצל לבן וירוק צלויים. מוגש בלחמנייה עם טחינה לבנה, חסת אייסברג , מלפפון כבוש ובצל סגול, לצד צ'יפס ספישל. מחיר: 88 ₪.