תערוכת 'בשם הכמיהה לצלילה בטבע', היא תערוכת רטרוספקטיבה לאומנית אביבה בלום, המציגה את 50 שנות יצירתה ומבוססת על ראיונות שערכה עמה האוצרת ועל שיטוט מעמיק של השתיים בסטודיו ברחוב אגרון בירושלים, מקום בו יצרה בלום רוב חייה. התערוכה היא הזמנה לטיול במרחבי היצירה של בלום ומאפשרת צלילה לביוגרפיה ויזואלית נשית. הטבע - שהוא המרכיב העיקרי בזהותה כאומנית, מלווה אותה בכל שלבי היצירה - בין אם זה בהדפסים הסוריאליסטים המאופיינים במינימליזם קווי; ובין אם זה בציורי השמן המופשטים ורוויי הצבע. חלק מהעבודות הן זיכרון או חלום חזותי.

המדיומים שבהם עסקה בלום ייפרשו בחלל. עבודות השמן המאוחרות מוצגות בחלל המרכזי של בניין בית החולים 'שערי צדק' ההיסטורי. אלה היו "שנותיה הטובות בחיים", כך היא מעידה. עבודותיה המוקדמות - הדפס ואקוורל - מוצגות בחלל גלריית הביאנלה והן כתזכורת לגרעין היצירה שממנו התחילה בלום.

אביבה בלום היא אומנית ירושלמית שמשתייכת לזרם האבסטרקט המאוחר במאה ה-20 באומנות הארץ ישראלית. החיבור שיוצרת בלום בין גווני הצבע ומבנים מופשטים, מאפשר מבט מרובה ממדים בציורי השמן שלה. הצופים מוזמנים לנדוד לעומק בתוך הציור ולחוויה מטמורפוזית שמכניסה אל אומנותה המופשטת - הפנימית והסובייקטיבית.

מורה ורבה של בלום, האומן יחזקאל שטרייכמן, ממובילי אומנות ההפשטה בציור הישראלי, הלך עמה בתחילת דרכה בביסוס סגנונה הייחודי. עבודותיה הוצגו בעשרות תערוכות יחיד וקבוצתיות בארץ ובעולם.

בתחילת דרכה כאומנית בשנות ה-70, יצרה בלום הדפסים שלקחו השראה מהטבע והאורבניות הירושלמית. עבודות אלה ריאליסטיות ביחס לעבודותיה המאוחרות וניחנות במאפיינים סוריאליסטיים. לאחר מכן, במשך רוב חייה, ציירה אביבה נוף מופשט באקוורל ובשמן. סגנונה מזכיר את הסגנון האירופאי רווי הצבע, אך מתכתב גם עם דלות החומר הישראלית של תחילת המאה ה-20. הנופים שאותם היא מציירת, מושפעים מנופי ירושלים, אליה עברה בשנת 1973 לאחר שעזבה את הקיבוץ, אך נסמכים תמיד על זיכרונותיה עוד מתקופת הילדות בפולין לפני המלחמה ובמהלכה. היא איננה יוצאת לצייר בטבע, רק בסטודיו.  "אני מציירת כדי לשכוח", מעידה על עצמה בלום.

האומנית אביבה בלום, כיום בת 90, שורדת שואה ומדליקת משואה בעצרת הפתיחה הממלכתית ב'יד ושם' לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה תש"ף (2020). חייה התחילו במסע הנורא של מלחמת העולם השנייה והיא עלתה לארץ כשהיא בת 17.

כבר בעיתון הילדים בבית הילדים באוטבוצ'ק שאליו הגיעה כילדה אחרי המלחמה, התחילה אביבה לצייר והיא עושה זאת עד היום. ימים רבים, כל יום, עבדה אביבה בסטודיו שלה ברחוב אגרון. ואכן, הסטודיו עמוס במאות ציורים והדפסים. זה עולמה השני - היכולת לצלול לתוך הציור ולשכוח והיא זו שהצילה אותה.

גלריית הביאנלה, בניין 'שערי צדק' ההיסטורי, רחוב יפו 161, ירושלים.

אוצרת: תמה קרודו וייס.

עיצוב: נעה ריץ'.

פתיחת התערוכה: חמישי, 8.12, 19:00.

שעות פתיחה: ראשון-חמישי 15:00-19:00, שישי 10:00-14:00, בימי חופשת חנוכה 11:00-18:00.

הכניסה חופשית.