תקופת החגים כבר אוטוטו כאן. כמו בכל שמחה, גם אותם נציין עם ארוחות משפחתיות משובחות, כשבסופן שפע של קינוחים מפתים ובראשם עוגות הדבש המסורתיות שמגיעות באינספור וריאציות. אנו עובדות על עצמנו פסיכולוגית שבועות רבים לפני ומבטיחות שנימנע או לכל הפחות לא נפריז באכילה של דברי מתיקה, כאשר בדרך כלל החשש הוא לפיגורה והיקף קו המותניים. עם זאת, לא רבות יודעות שלאכילת סוכר יש קשר הדוק להזדקנות עור הפנים ולהזדקנות העור. רגע לפני החגים, נעשה סדר וננסה להבין האם כל הסוכרים רעים? מה לגבי פירות ושוקולדים? אלו מזונות הכי מזיקים ואלו דווקא כן יטיבו עם עור הפנים?

ראשית נענה בפשטות על השאלה. התשובה היא כן. הסוכר אינו משפיע רק על קו המותניים, אלא גם על מצב העור. לכן, בפעם הבאה שאנו עומדים מול הפיתוי לצרוך סוכר, יש השלכה נוספת שעלינו לקחת בחשבון שאולי תקל על הבחירה - עור הפנים שלנו.

כיצד מגיב הגוף לסוכר?

סוכר וסוגי מזון המתחלפים במהירות לסוכר, כמו עמילנים בעלי מדד גליקמי גבוה - לחם, פסטה, צ’יפס או תפוח אדמה - גורמים לקפיצות פתאומיות ברמות הסוכר בדם. קפיצות הסוכר משחררות אינסולין למחזור הדם והוא אחראי לאחסון שומנים בגוף במקום שריפתם. בנוסף, גורמת צריכת הסוכרים והעמילנים ליצירת מצב דלקתי בגוף ואז הגוף ‘עסוק’ בריפוי ולא בהתחדשות.

כיצד משפיע הסוכר משפיע על תהליך הזדקנות עור הפנים?

הסוכר נצמד באופן קבוע לקולגן בעור ובחלקים אחרים בגוף באמצעות תהליך המכונה 'גליקציה'. בנקודת ההיצמדות, ישנו מנגנון קטן שיוצר דלקת, אשר הופכת לאחר מכן למקור דלקתי בזכות עצמו. דלקת זו יוצרת אנזימים שמפרקים קולגן, שהוא הרקמה המחברת בגופנו. תפקיד הקולגן בשמירה על מוצקות הפנים הוא קריטי והוא הגורם העיקרי ששומר על עור רך וגמיש. התחברות הסוכרים לקולגן גורמת לו להיות נוקשה וחסר גמישות. התוצאה: עור חסר ברק, יבש, נוטה לרגישויות ואדמומיות ומזדקן בקצב מואץ.

האם גם לפירות יש השפעה שלילית?

מרבית סוגי הפירות עשירים בסוכרים (סוכרוזה ופרוקטוזה), כלומר, הם מספקים אנרגיה מהירה לגוף. עם זאת, הסוכר שמקורו בפירות טריים, אינו מעורר השפעה פרו דלקתית כמו עמילנים וסוכרים ריקים בגלל כמות הסיבים שבפרי. פירות הנצרכים בשלמותם (ולא כמיץ מסונן), מדורגים נמוך עד כדי להפתיע ב'אינדקס הגליקמי - טבלה שמודדת את השפעתם של מזונות על רמות הסוכר בדם. בנוסף, פירות עשירים בחומרים פיטו מזינים, הם אנטי דלקתיים (כימיקלים צמחיים מועילים) אשר בדרך כלל מרוכזים בעור או בקליפה. בין הפירות שהשפעתם המיטיבה על העור נבדקה במחקרים, נמצאו תותים, אוכמניות, אסאי, תפוזים ותפוחים כחומרים שמנטרלים מתגי מפתח גנטיים שמעודדים דלקות בגוף. למרות רמות הסוכר הגבוהות יחסית המצויות בהם, כמו לדוגמה תפוחים, יש להם למעשה השפעה מייצבת על הסוכר בדם, בגלל עושר הסיבים, תכולת הפלורטין, חומרים פיטו מזינים שהם סוג של פלבונואידים המייצבים את הסוכר בדם ואשר ניתן למצוא אך ורק בתפוחים. מחקר שנערך בפינלנד, גילה שאכילת תפוחים עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. החוקרים ייחסו את האפקט נוגד הסוכרת לפעילות נוגדת החמצון של קוורצטין, שהוא מרכיב עיקרי בקליפות תפוחים.

מה השפעתו של השוקולד על עור הפנים? האם שוקולד הנתפס כמקור עשיר של סוכרים הוא גורם שלילי ויש להימנע מצריכתו?

לא, החדשות הטובות הן שאין צורך להימנע מכל סוגי השוקולד. שוקולד מריר וקקאו מגנים על המערכת הקרדיו-וסקולרית ומפחיתים בצורה משמעותית מקרים של טרשת עורקים. שוקולד אף דומה לאוכמניות מהבחינה שהוא מספק הגנה למוח. כפי שידוע לנו, חומרים המספקים הגנה עצבית הם גם בעלי השפעה מרפאת על העור במה שמכונה ‘קשר מוח יופי’. בשוקולד יש גם ריכוז גבוה של חומצה אולאית, שומן בלתי רווי שמצוי גם בשמן זית ומסייע לנו לקלוט חומרים מזינים חשובים. הנוכחות של השומן הבריא הזה אף מסייעת להאט את הספיגה של הסוכר. לקקאו יש תועלות רבות לגוף, כולל לעור. כימיקל מהקקאו מגן על העור מהשפעות מזיקות של חשיפה לשמש ומונע הזדקנות של העור. להפקת הנאה ותועלת בריאותית: אם בחרתן לאכול שוקולד, כדאי שיהיה מסוג שוקולד מריר עם ריכוז גבוה של 70 עד 85 אחוזי קקאו לפחות.

מהם סוגי המזון הטובים ביותר והגרועים ביותר עבור העור?

כמו תמיד, כדאי להימנע ממזונות בעלי מדד גליקמי גבוה וממזונות מעובדים שגורמים למצבי דלקת ומעודדים מגוון בעיות עור - החל מקמטים, גוון דהוי וחוסר תפקוד. בין המזונות המזקינים נמצאים כל ה'לבנים' – סוכר, לחם, פסטה, אורז ועוגות מקמח רגיל. בנוסף, יש להימנע ממשקאות מוגזים ומתוקים ומחטיפים מטוגנים שעמוסים בשומן רווי.

מזונות מומלצים ביותר עבור עור בריא

דג סלמון וסוגים אחרים של דגי מים קרים: מהווים מקור מעולה לחלבון, שהכרחי לשמירה על בריאות הגוף עד לרמת התאים בעור.

גרגיר הנחלים: חוקרי צמחי מרפא השתמשו בגרגיר הנחלים כגורם שמטהר את הדם ובעל מאפיינים מנקי מערכת, המסייעים לסלק רעלים מהגוף. באמצעות ניקוי הדם, מסייע גרגיר הנחלים לטיפול בפריחות בעור, אקזמה, פצעי בגרות וזיהומים אחרים בעור.

כורכום: גורם אנטי דלקתי משובח הודות למאפיינים נוגדי החמצון שלו והריכוז הגבוה של החומר נוגד החמצון המעולה כורכומין. כורכום מעלה את הריכוז בדם של האנזים glutathione S-transferase, נוגד חמצון חשוב וחיוני במערכת ניקוי הרעלים של הגוף, ומאפשר לשמור על העור נקי, מוצק וקורן.

קוקוס: המבנה המולקולרי הקטן יחסית של שרשרת טריגליצרידים בקוקוס, הופך אותו לידידותי ביותר לעור. הוא מסייע לחזק את הרקמות המחברות של העור ועוזר לשמור על עור רך, חלק, גמיש וקורן.

פטל: מקור עשיר לוויטמין C – המפתח לייצור קולגן. מדובר במרכיב חשוב, כיוון שקולגן הוא החלבון העיקרי ברקמות המחברות. מולקולה מבנית סיבית זו מספקת חוזק ואלסטיות לרקמות, לעור, לסחוס, לרצועות, לגידים ולעצמות. אספקת הקולגן חיונית לגמישות העור ושומרת אותו בעל גוון, רך, גמיש וחזק.

לסיכום, על אף האמור, חגים ואירועים הם סיבה למסיבה. כל עוד אנו מודעים למאכלים שאותם מכניסים אנו לגוף, עושים זאת בצורה מבוקרת ומדודה ולא מגזימים, אפשר ליהנות, לשמור על הבריאות, הגזרה ועור הפנים. שנה טובה ובריאה.