כשהימים הולכים ומתחממים, זה הזמן לשים לב לחברינו הטובים, ההולכים על ארבע. במסגרת ימי הקיץ הלוהטים שעוברים עלינו עכשיו כבכל קיץ ישראלי, לעיתים לא רחוקות בשעות הצהריים המדרכות והאספלט ברחובות עומד על למעלה מ-40 מעלות והרבה אנשים לא מודעים לזה שלעיתים סיבוב עם הכלב בצהריים יכול להוות סכנת חיים של ממש. בכדי לשמור על בריאות בעלי החיים שלכם, הכנו מספר טיפים קריטיים לבעלי הכלבים בשיתוף דורית דמבין מההתאחדות הישראלית לכלבנות.
1. צל והרבה. האם ביום חם של למעלה מ-30 מעלות, כשהמדרכה לוהטת והאספלט רותח הייתם נותנים לילדכם לצאת יחפים מהבית? כנראה שלא. להבדיל, אך באופן דומה, הקפידו לטייל עם הכלב במקומות מוצלים ובשעות לא חמות של היום, מומלץ עד השעה תשע בבוקר ובערב אחרי השעה שבע. בכל שעה אחרת - ערכו ניסיון והניחו את כף ידכם למשך 5 שניות למבחן חום על המדרכה ותראו איך המרגש. זכרו, המדרכה הלוהטת והאספלט הרותח הם סכנה עבור הרגליים של כלבכם ועלולים לגרום לכוויות קשות. אם הכלב חייב עוד יציאה במהלך היום – הוציאו אותו לדקות ספורות מתחת לבניין ('פיפי והביתה').
2. מים, מים ועוד מים. דאגו לכמות מספקת של מים עבור הכלב ומומלץ שהם יהיו בטמפרטורת החדר. באשר למזון, הקפידו על אוכל פחות עתיר בשומן. חשוב לשים לב שתהיה נגישות מלאה של הכלב לקערת המים ומומלץ אף לקבע אותה כדי שלא תישפך. בימים חמים אלו, אל תקשרו את כלבכם- מספיקה הסתבכות אחת או שתיים של הרצועה וכבר הכלב חסר יכולת לגשת לקערת המים, שלא נדבר על טמפרטורת הרכב בקיץ.
3. לרענן את הכלב – לא בים. באווירת הקיץ והחום החלטתם לצאת עם חברים או בני משפחה להתקרר במי הים הקרים וליהנות מהחול החמים ברגליים. שימו לב, אם החלטתם לצרף את הכלב שלכם ליום כיף, אז בטח שלא בשעות החמות של היום. הקפידו להציע לכלב מים טריים וקרים מקערה והשתדלו לשבת יחד עם הכלב במקום מוצל. עם חזרתכם הביתה, דאגו לשטוף את הכלב ולהסיר את המליחות מהפרווה והעור. הקפידו לא לקחת כלב בן פחות מחצי שנה לים. מליחות הים עלולה לגרום להם להקאות ושלשולים והאור המסנוור עלול ליצור נזק.
4. תספורת קיץ. תספורת הכלב בקיץ יכולה להקל ולהוריד מהכלב את עומס הפרווה, אך מנגד עלולה לחשוף את עורו יתר על המידה לשמש ולקרינה ולגרום לו להיות רגיש, בייחוד בקרב כלבים לבנים ובהירים. אם החלטתם לסייע לכלבכם ולהוריד ממנו מעט פרווה, בקשו מהספר תספורת 'סכין חורף' ואל תגלחו את הכלב יתר על המידה. לאלו שאינם מספרים את כלבם במהלך הקיץ, הברישו את פרוותו בתדירות גבוהה יותר, ההברשה תעזור לשיער מת לנשור בקלות ותאוורר יותר את הכלב. בכל מקרה, אם לכלבכם פרווה מסוג 'פרווה כפולה' – אל תספרו אותו. התספורת עלולה לגרום למחלות עור וגירויים.
צילום: יגאל פרדו
5. הכלב אפאטי ומתנשם במהירות? אל תתעלמו. ייתכן ומדובר בסימנים לכך שכלבכם לקה במכת חום. מכת חום מתבטאת בקרב הכלבים בעיקר על-ידי חום גוף גבוה (38.5 עד 39.2 זהו טווח החום התקין לכלבים בזמן מנוחה), הלחתה מהירה ואפתיות. אתם חשים שכלבכם לא מתנהג כהרגלו? פנו לייעוץ רפואי ואל תתנו לו תרופות לפני התייעצות עם הווטרינר. במקרה של חשש למכת חום, יש להרטיב את כפות רגליו של הכלב, את הבטן ואברי הרבייה, להכניסו מיד לחדר ממוזג ולמהר להגיע לווטרינר להמשך טיפול.
6. פרעושים וקרציות. דאגו להעניק טיפול מבעוד מועד לסוגיית הפרעושים והקרציות שאינה עוזבת את ההולכים על ארבע גם בעונת הקיץ. כשאתם מגלים פרעוש אחד על הכלב בדקו היטב אם אין עוד פרעושים עליו או בסביבתו ופעלו להשמדתם. הפרעושים גורמים גירוד וסבל בלתי פוסק לכלבים, אלרגיות, גירוד עד זוב דם וסכנת הידבקות בתולעים. סוגי קרציות מסוימים גם יכולים להביא למחלקת קדחת הקרציות, שאמנם אינה מסוכנת לבני האדם - אבל עלולה להביא למות הכלב.
7. מגפת שעלת בקיץ. מחלת השעלת אצל כלבים מתבטאת בשיעול טורדני העלול לגרום לכלב להקיא. המחלה מתפרצת בכל קיץ מחדש כמגיפה ומועברת דרך כלבים הנפגשים זה עם זה בפנסיונים לכלבים. אם אתם מתכננים לצאת לחופשה ולהפקיד את הכלב שלכם בפנסיון – מומלץ לחסן את הכלב כנגד המחלה. החיסון לשעלת הוא דרך טיפות, לא בזריקה, והוא תקף כחצי שנה.
8. זהירות, נחשים. עשביית הקיץ מביאה עמה מקומות מסתור לנחשים וזוחלים אחרים, שעם או בלי קשר לבעלי החיים עלולים להוות סכנה. בכדי להימנע ממצבים מסוכנים, אם אתם גרים בבית פרטי עם חצר, הקפידו לנקש את העשבייה מסביבה. בנוסף, דאגו ללכת עם הכלב קשור ברצועה כדי למנוע ממנו להגיע לאותם מקומות. זכרו, הכשת נחש את הכלב עלולה להוות סכנת חיים עבורו. במידה וכלבכם הוכש על-ידי נחש, פנו בדחיפות לקבלת טיפול רפואי.
צילום: יגאל פרדו