בחלק הראשון של המפגש נחשפו הסייעות לקשר בין אגף הרווחה למחלקה לגיל הרך, בסקירה של נציגות האגף, נחמה יהושע ומורןטובי שהציגו את הידוק שיתופי הפעולה בין המחלקות החברתיות במועצה לטובת השירותים הניתנים בחינוך. כמו כן, כללה הסקירה את חוק נוער, חובת הדיווח וילדים בסיכון.
ראש מינהל חינוך, ניב בר גיא, כיבד את האירוע בנוכחותו והביע את הערכתו הרבה לפועלן של הסייעות. "מינהל החינוך והמחלקה לגיל הרך עושים לילות כימים למען הכשרת צוותים מקצועיים ואיכותיים בגני הילדים ואני שמח לראות את ההיענות הרבה מצד הסייעות שעשרות מהן כבר נרשמו לתכנית בסיום המפגש".
ללמוד לחיות ביחד
התכנית המוגשת מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, בהנחיית נעמה שוורץ, עוסקת בחיים החברתיים של ילדי הגן ובשנים האחרונות הותאמה לצרכי הצוות החינוכי הפועל במסגרות חינוכיות לילדים בגילאי 3-6. ההכשרה מסייעת לגננות ולסייעות לעצב אקלים חברתי-רגשי מיטבי בגן הילדים, תוך ציודן בידע על מורכבות העולם החברתי של הילדים. כמו כן, מספקת התכנית 'ארגז כלים' פרקטי המסייע להן להתמודד עם מצבים חברתיים שגרתיים המתרחשים בכל גן מידי יום ביומו. בנוסף, מפתחת הסייעת את יכולתה להתמודד עם ילדים מאתגרים המתקשים למצוא את מקומם החברתי.
בין התכנים שיועברו בסדנה ניתן למצוא סוציומטריה ותפקידים בקבוצה - ילדים מקובלים ובלתי מקובלים, ילדים הדחויים חברתית, מנהיגים , ילדים 'בלתי נראים' בקבוצה; חוקים חברתיים גלויים וסמויים בגן הילדים; הבדלים בין בנים ובנות באופן המשחק ובהתנהלות החברתית; מצבים חברתיים מורכבים - החבורות בגן, ה'משולש" החברתי', הסודות.
התכנית מתמודדת עם דילמות יומיומיות של גננות, כגון איזון בין צרכי היחיד וזכויותיו לבין צרכי קבוצת הילדים, חיזוק ערכים הקשורים במעורבות חברתית ואחריות קבוצתית, אמפטיה והצבת גבולות, ניהול שיח יעיל עם ההורים בתחום החברתי ועוד. הלמידה נערכת במתכונת של סדנה, משלבת קטעי וידאו שצולמו בגני ילדים ותרגילים קבוצתיים. תכני הלמידה מתבססים על פרקי התכנית המקורית בתוספת ידע התפתחותי על גיל הגן.
"אחת ממטרות תכנית 'מועצה ללא אלימות' הינה לספק תמיכה קהילתית במאמצים לקידום אקלים מיטבי במסגרות החינוך", מסר סיון כהן-טופל, מנהל תכנית 'מועצה ללא אלימות' במטה יהודה. "כחלק מתפיסה זו הוחלט להכשיר סייעות בגני הילדים למתן מענה כבר מהגיל הרך. הסייעות אשר מבלות שעות רבות עם הילדים הן ללא ספק דמויות מפתח מרכזיות בתהליך".






