לפני כשבועיים הגעתי לספריה העירונית להצגת ילדים עם בני הקטן, 'על הדרך' גם החלפנו ספרים. רותי דרעי מנהלת הספרייה ויפה הספרנית הוותיקה והאדיבה, הסבו את תשומת ליבי לנערה צעירה שעמדה בתור להחליף ספרים. שתיהן בהתלהבות סיפרו שטדלה היא מצטיינת הספרייה בקריאה. נדהמתי לגלות כי הוציאה מתוך הילקוט שלה 6 ספרים להחלפה?!

שוחחתי אתה על הרגלי הקריאה שלה ומשם התגלגל הרעיון לקיים אתה ריאיון ברוח - שבוע הספר שהתקיים ברחבי הארץ ובבית שמש בשבועיים האחרונים.

טדלה מקטה, 15, עלתה לארץ עם משפחתה מאתיופיה (מחוז גונדר) לפני כ -10 שנים כשהייתה בת 5. רביעית מבין חמישה אחים ואחיות, תלמידה באולפנת 'אהבת ישראל'. מתגוררת ברח' הנרקיס, אימה עובדת כמנקה באולפנת נגה ואביה גם עובד ניקיון במוסד בירושלים.    

מתי התחלת לקרוא ספרים?

"רק בשנה שעברה התחלתי להתעניין בקריאה ולקרוא. בהתחלה חשבתי שזה משעמם ואז חברה שלי ממש הכריחה אותי לקרוא וגיליתי שזה מאוד מעניין."

כמה ספרים את קוראת בשבוע?

"בממוצע אני קוראת 6 ספרים בשבוע. אני מנסה להספיק ולשלב הכל יחד. רק בשבת אני מספיקה לקרוא 4 ספרים. יוצא שלפעמים אני מספיקה לקרוא את כל הספרים גם בארבעה ימים."

איזה ז'אנר של ספרים את אוהבת לקרוא?

"מדע בדיוני, הרפתקאות ולפעמים גם ספרים רומנטיים אני משלבת בין כמה סגנונות."

יש לך תחביבים נוספים מלבד קריאה?

"אני מאוד אוהבת לבשל ומסתבר גם שאני טובה בזה. אני מבשלת את המאכלים שלנו לאחים שלי כשאימא שלי לא מספיקה או כשהיא בעבודה, הם מאוד אוהבים את האוכל שלי."

ספרי כיצד נראה סדר יום רגיל שלך?

"בבוקר אני הולכת לבית הספר, מתפללת, לומדת. אחרי הלימודים אני הולכת לעזור לאימא שלי בעבודה שלה היא מנקה בביה"ס נגה. משם אני הולכת הביתה ועוזרת לטפל באחים שלי. מכינה שיעורים, מתקלחת, אוכלת והולכת לישון."

חייבת לציין כי היא רגשה אותי מאוד. המחויבות שלה לעזרה בניהול הבית ועם אחיה מעוררת הערכה. לא מובן מאיליו בגילה הצעיר.

יש לך חברות?

"ברור דיי הרבה. יש לי חברות מביה"ס כמו בקיבוץ גלויות אמריקאיות, צרפתיות, אתיופיות וחברה אחת רוסיה."

בני נוער בקושי קוראים ספרים את מודעת לעובדה או שחברייך כמוך קוראים ספרים בהתמדה?

"אני יודעת שבני נוער כבר לא ממש קוראים ספרים. הם כל היום עסוקים בפלאפון בכל שעה ובכל מקום. בפלאפון יש משחקים, וואצאפ, פייסבוק ואינטרנט וזה מבחינתם תחליף לקריאה. עד לפני זמן מה היה לי פלאפון שנמצא בתיקון כבר הרבה זמן, אני רוצה להחליף אותו בחדש אבל ההורים שלי קנו לי לפני כמה שבועות מחשב אז בינתיים אין לי וגם לא ממש דחוף לי. אני מצטערת וחבל לי שבני הנוער לא קוראים יותר ופלאפון הפך תחליף גם לקריאה.."

את יודעת להגיד כמה ספרים קראת עד עכשיו?

"לא, מי סופר? אני רק יכולה להגיד שקראתי הרבה."

למה חשוב בעינייך לקרוא ספרים?

"אני מאוד אוהבת לקרוא כי זה מעביר לי את הזמן בנעימות, אני נכנסת לתוך הדמות ומתחברת רגשית, גם כשדברים קורים לי במציאות אני יודעת איך להתמודד איתם. הקריאה משפרת מאוד את העברית והאנגלית שלי, מה גם שהיא גורמת לי להבין הרבה יותר טוב דברים. הכי חשוב עבורי שמאז שהתחלתי לקרוא השפה העברית שלי כל כך השתפרה."

האחים שלך גם קוראים?

רק האח הגדול שלי דסאלין התחיל גם לקרוא הרבה ספרי הרפתקאות ומדע בדיוני כמו שבנים אוהבים. גם הוא כמוני מאוד אוהב ונהנה לקרוא, אני שמחה שגרמתי לו להבין כמה חשוב ומהנה לקרוא."

את הולכת לתנועת נוער?

"לא כרגע. פעם הלכתי לבני עקיבא ועזרא, כשהיינו במרכז הקליטה במבשרת ציון, ולפני שלוש שנים שעברנו לגור בבית שמש לא הלכתי יותר. יש לי הרבה דברים לעשות, אני עוזרת הרבה לאימא שלי ויש לי אחות בת שנתיים שאני אחראית עליה ומטפלת בה, כך שאין לי כל כך זמן.."

את גם קונה ספרים?

"לא. אני קוראת רק את הספרים שאני לוקחת מהספרייה, והאמת שהספרייה היא מקום ממש טוב בשבילי, אני אוהבת לבוא לכאן נעים וטוב לי שם."

מה תרצי להיות שתהיי גדולה?

"אני לא ממש יודעת עדיין. יש לי עוד זמן בכדי להחליט, אני עסוקה ומשקיעה בלימודים ומאוד מקווה להצליח."

שאלתי את טדלה האם היא נחשבת תלמידה טובה וענתה בצנעה - כן.

מה היה הספר הראשון שקראת?

"אם אני זוכרת נכון אז את "לגדול ביחד", אני לא זוכרת את שם הסופרת אבל, אני כן זוכרת שקראתי את כל הספרים שלה.."

איזה ספר את קוראת עכשיו?

"אלוף של הסופרת מרי לו, זה הספר השלישי שלה שאני קוראת."

מבין כל הספרים הרבים שקראת מה היה הספר שאהבת במיוחד?

"תיכון לילה של סי ג'יי דוהרטי. ספר של בני נוער על ילדה בעייתית שסבתא שלה ראש הממשלה והיא נשלחת לבית ספר של ילדים ממעמד גבוה, כל סיפור ההתאקלמות והחיבור שלה למקום. ספר מאוד יפה בעיניי."

אם איזה סופר/ת היית רוצה להיפגש?

"לא ממש חשבתי על זה.."

מתי את מספיקה לקרוא במהלך היום?

"בהפסקות בביה"ס, בנסיעות באוטובוס ולפני שאני הולכת לישון."

במסגרת שבוע הספר, רותי דרעי - מנהלת הספרייה העירונית, בדקה מי מבין קוראי הספרייה מחליף ספרים וקורא בתדירות גבוהה. השניים שנבחרו הם: מקטה טדלה וגולא טדי. שני בני נוער שנחשבים לקוראים המתמידים בספריה העירונית.

דרעי בחסות פעילות הספרייה קיימה פעילויות לילדים במתחם קניון נעימי בשבוע שעבר סביב שבוע הספר והזמינה את שני הקוראים המצטיינים ביניהם טדלה במעמד ראש העיר משה אבוטבול והעניקה להם ספר וטאבלט במתנה על ההישג המרשים ועידוד הקריאה. יוזמה ברוכה ויפה מאוד!

לשאלה האם היא מתרגשת לקבל פרס הצטיינות על קריאה ענתה טדלה:

"התחושה שלי מצוינת וטובה מאוד, היא ממלאת אותי התרגשות וגאווה וגם מעט חששות כי אני לא אוהבת במיוחד תשומת לב ולהיות במרכז העניינים."

מיותר לציין כי טדלה צלחה את המעמד והשתתפה בטקס והתייחסה לכך בצניעות שמאפיינת אותה.

אשמח בסוף הריאיון שתעבירי מסר לבני הנוער:

"הייתי מאוד רוצה שילדים צעירים ובני נוער יקראו ספרים, קריאה גורמת למוח לפעול. הרחבת הידע והשפה העשירה נותנים כלים טובים, מלמדים עם הרבה מסרים להמשך הדרך. אני יודעת את זה מניסיוני. באמת חשוב מאוד לקרוא. תודה רבה!"

 

חשוב לי להבהיר כי באותו יום שפגשתי את טדלה בספריה ועניינתי אותה בקיום הריאיון היא לא הסכימה ולאחר שהסברתי לה במה דברים אמורים וכמה חשוב שילדה בת 15 תעביר מסר חיובי לבני הנוער בנושא קריאה היא סיכמה שתחזור אליי עם תשובה לאחר שתחשוב על כך. ביקשתי ממנה את הטלפון והיא אמרה שאין לה פלאפון וגם אין להם טלפון בבית (?). מסרתי לה את שלי תוך הנחה שהיא לא ממש תחזור אליי. כך חשבתי. אולם, לאחר שבוע היא חזרה אליי מטלפון נייח והסכימה. את הריאיון ערכנו בספרייה העירונית. ממנה הבנתי כי הספרייה משמשת לה כבית שני, אליה היא תמיד שמחה לחזור ולהחליף ספרים בהתרגשות והרבה אהבה.

הוקסמתי מהצניעות היתירה שלה, מהתשובות הקצרות והענייניות אך בעיקר מהעובדה שילדה בגילה כל כך מפוקסת על מטלות הבית והעזרה שהיא מגישה לאימא בכל יום בעבודתה הקשה ומבחינתה אך טבעי שאלו הם חייה והיא מקבלת אותם באהבה גדולה. אשריי הוריה יש להם בהחלט במה להתגאות!

ומילה על רותי דרעי - מנהלת הספרייה, על היוזמה המרגשת והמבורכת לתת לשני בני נוער מתנה כל כך מכובדת במעמד ראש העיר וכל זאת במגמה לעודד קריאה. תבורכי!

שבת שלום ומבורך!