שלוש שנים אחרי השבעה באוקטובר, כשהזמן שחלף מאפשר להרחיב את נקודת המבט על אירועי התקופה, אנו-מוזיאון העם היהודי מזמין למפגש מיוחד העוסק בכוחה של האמנות להתמודד עם שבר, לתעד את ההווה, ולפתוח פתח לתקווה.
התערוכה "שבעה באוקטובר" נפתחה זמן קצר לאחר האסון, מתוך רצון להעמיד תמונת מצב של רגע היסטורי ולהעיד על פרץ היצירה יוצא הדופן שנולד בחברה הישראלית אל נוכח הטבח בתחילת המלחמה. בתערוכה מוצגות עבודות אמנות לצד יצירה דוקומנטרית ('עדות מקומית' לשנת 2023) והיא מלווה בפסקול מוזיקלי המורכב משירים ישראליים שהפכו לחלק מפסקול התקופה. התערוכה מאגדת את יצירותיהם של 25 אמנים ואמניות, המשקפות קולות שונים של כאב, אובדן, זיכרון, התמודדות וחיפוש אחר משמעות.
כעת, שלוש שנים לאחר השבעה באוקטובר, ולאחר שובם של החטופים והחללים התערוכה, שאצרו מיכל הומינר וכרמית בלומנזון - מקבלת רובד נוסף לתהליך נצירת הזיכרון ולהחלמה בישראל. יצירות חדשות של בוגרי ובוגרות בית הספר לעיצוב וויצו חיפה מצטרפות אליה, ומביאות אל המרחב קולות חדשים שנוצרו מתוך התקופה - בין שבר וכאב לבין חיפוש אחר חוסן, יצירתיות ואופטימיות.
מנכ"ל אנו- מוזיאון העם היהודי אל"מ (במיל') עודד רביבי: "האמנות היא כוח גדול שמאפשר לנו להתבונן, להקל, אולי לרפא, ולייצר התחלה של תקווה. שלוש שנים אחרי השבעה באוקטובר, מעניין להתבונן לא רק במה שנשבר, אלא גם ביצירה שנולדה מתוך השבר. התערוכה ממשיכה להשתנות יחד עם החברה, והעבודות החדשות מאפשרות להקשיב לקולות נוספים ולראות כיצד הזיכרון, האישי והקולקטיבי מתהווה, משקף הלך רוח לאומי, ובשאיפה שגם מעצב עתיד טוב יותר."
במהלך הערב יפגש הקהל עם האמנים תמרה קלוס, יעל לרנר ויהודה פלדמר, שיציגו את עבודותיהם החדשות המצטרפות לתערוכה, וישתפו בתהליכי היצירה ובשאלות שהתעוררו במרחב שבין הזיכרון האישי לזיכרון הקולקטיבי.
"שלוש שנים אחרי, היצירה כבר אינה נמצאת רק ברגע הראשון של התגובה לאירוע. היא מאפשרת לנו להתבונן, לעבד, לזכור וגם להרשות לעצמנו לבנות תקווה חדשה," אומרת ד"ר אורית שחם גובר האוצרת הראשית של המוזיאון. "העבודות שנוצרו בתקופה הזו נעות בין כאב לבין הרצון לחפש בתוכו אפשרות לתנועה חדשה קדימה."
החלק המרכזי של הערב יוקדש להרצאתו של האמן, המעצב והיוצר הרב-תחומי גבי זלצמן: "אי אפשר לבטל את האביב – על יצירה אופטימית בזמנים קשים".
זלצמן יעסוק בכוחם של אמנות, הומור ויצירתיות בתקופות של אי-ודאות, דרך עבודות שיצר, סיפורים אישיים והעשייה שאליה התגייס בעקבות השבעה באוקטובר. בהרצאה הוא מציע להתבונן באופטימיות לא כעל נאיביות, או התעלמות מהמציאות, אלא כעל עמדה אקטיבית ובחירה לפעול, ליצור ולחפש חרך של אור גם בתוך הכאב.
המפגש מבקש, להסתכל על שלוש השנים האחרונות לא רק דרך מה שאבד, אלא גם דרך מה שנוצר: על האמנות כעדות, כמרחב לעיבוד אישי וקולקטיבי, וכאפשרות להחזיק בו-זמנית כאב ותקווה.
"אנחנו עוד נראה את הימים האחרים," היא ההבטחה העומדת בבסיס המפגש לא כהבטחה שהכאב ייעלם, אלא כהזמנה להמשיך ליצור, לזכור ולהתחיל לאפשר לעצמנו לדמיין עתיד אחר.
העבודות שיתווספו לתערוכה "שבעה באוקטובר", שאצרו מיכל הומינר וכרמית בלומנזון, הם של בוגרי החוג לעיצוב תקשורת חזותית בביה״ס לעיצוב של אוניברסיטת חיפה. פרויקטים שנעשו במסגרת הלימודים ומאירים נקודות מבט של דור הצעיר של היוצרים על השבעה באוקטובר והחברה הישראלית:
תמרה קלוס, 'עייפות החמלה'
מדבקות ההנצחה לזכר החללים נערמות במרחב הציבורי מאז השבעה באוקטובר 2023.
כל מדבקה נושאת שם, פנים ומסר, אך בהצטברותן הן נתפסות כמקשה חזותית אחת. העבודה בוחנת תופעה גרפית זו דרך מושג ״עייפות החמלה״ - שחיקה רגשית שנובעת מחשיפה חוזרת לדימויי סבל ואסון 1996 ,Kinnick)) ושואלת כיצד חשיפה זו משפיעה על אופן ההתבוננות במדבקות ההנצחה.
יעל לרנר, 'ראיתי יונה'
הספר מציג מהלך חזותי שממחיש את מנעד התחושות שמעורר סמל היונה.
הרעיון שגלום באותו סמל שלום מוכר מתגלה כמושג נזיל, אשר משתנה ועובר טרנספורמציה אל מול המציאות הישראלית. דרך רצף אסוציאטיבי של דימויים מקומיים, שנע מהתרוממות רוח וציפייה דרוכה ועד להתרסקות אל קרקע מדממת, נחשפת השבריריות הכואבת של התקווה המקומית.
יהודה פלדמר, 'שלום'
שלום היא מילה שמהווה אבן יסוד בתרבות הישראלית, אך עם השנים היא נעלמת מהשיח הציבורי. הספר מציג מחקר חזותי של המילה ״שלום״ כסמל בולט מהתנ"ך ועד ימינו וחושף את שכבות המשמעות והקונוטציות השונות של המילה.
אוצרות התערוכה "שבעה באוקטובר": מיכל הומינר וכרמית בלומנזון.
תוכנית הערב:
18:00 שיטוט עצמאי בתערוכה "שבעה באוקטובר"
19:00תחילת האירוע
מפגש עם האמנים תמרה קלוס, יעל לרנר ויהודה פלדמר
הרצאתו של גבי זלצמן: "אי אפשר לבטל את האביב – על יצירה אופטימית בזמנים קשים"
יום שני, 5 באוקטובר 2026 19:00 אנו – מוזיאון העם היהודי, תל אביב
עוד יקיים המוזיאון לציון שלוש שנים לשבעה באוקטובר סיורים מודרכים לקהל הרחב ב 5 וב 7 באוקטובר. הסיורים יעברו דרך אירועים תרבותיים והיסטוריים משמעותיים והתבוננות כיצד שיא ושפל שזורים זה בזה לאורך ההיסטוריה היהודית.
אנו – מוזיאון העם היהודי, קלאוזנר 15, קמפוס אוניברסיטת תל אביב